Prva reciklabilna fasada u Europi

Fasadni toplinsko-izolacijski sustav bez ljepila, čije se glavne komponente mogu reciklirati: nakon intenzivnog istraživanja i razvoja tvrtki Sto je u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Grazu uspio proboj sa sustavom „StoSystain R“. Sada se prvi objekt u Europi s novom fasadnom tehnologijom nalazi u Villachu. Nakon samo 10 radnih dana pilot projekt je završen. Sustav oduševljava stručnjake po svim linijama. 

Fasadni toplinsko-izolacijski sustav bez ljepila predstavlja prekretnicu u razvoju održivih fasadnih rješenja. Kod rastavljanja sustava pojedine komponente sustava mogu se čisto i po vrstama sortirati i zatim reciklirati. Stručnjaci tvrtke Sto, kao vodećeg imena na području tehnologije kada je riječ o održivim i učinkovitim fasadnim sustavima, razvili su zajedno s Tehničkim sveučilištem u Grazu potpuno novi način kako nadograditi neki fasadni toplinsko-izolacijski sustav: StoSystain R kreće put tržišne zrelosti, oslanjajući se na revolucionarnu i efikasnu tehniku spajanja na čičak i snalazeći se pritom i bez ljepila. Pojedine komponente sustava mogu se na kraju životnog vijeka sustava u velikoj mjeri sortirati po vrstama, nakon čega se glavnina sustava reciklira kako bi se mogao ponovno upotrijebiti.

StoSystain R: od ideje do pilot projekta

Ideja o fasadi spojenoj na čičak nagrađena je već 2015. godine „nagradom za reciklažu građevnog materijala“. U siječnju 2017. godine StoSystain R proslavio je svoj debi na sajmu BAU u Münchenu. Nešto kasnije, Sto kao vodeće ime na području tehnologije osvanuo je pred javnosti sa svojom „Fasadom budućnosti“ pod sloganom „Spajanje na čičak umjesto lijepljenjem“. Građevinska sezona 2017. pokazala je da je sazrio trenutak da se uđe u prve pilot projekte i da se zajedno s renomiranim fasadnim poduzećima, poput tvrtke Hofer iz Seebodena, ove projekte i realizira. Kao prvi objekt odabrana je zgrada u krugu Središnjice Sto u Villachu.

U južnoj Njemačkoj i Salzburgu već je aktivan jedan projektni tim tvrtke Sto koji planira zajedno s obučenim i kvalificiranim radnicima realizirati i nove projekte. Za 2018. godinu predviđeni su koraci koji će dovesti do tržišne zrelosti kako bi se sustav što prije mogao učiniti dostupnim vrlo zainteresiranom tržištu.

Nadgradnja patentiranog fasadnog toplinsko-izolacijskog sustava integrirana je u izložbenu vitrinu koja je postavljena u krugu tvrtke Sto u Villachu, i može se razgledati tijekom radnog vremena tvrtke.

Write a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.